maanantai 25. tammikuuta 2021

Artisti maksakoon, koronassakin


https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007760309.html

Lyhyt kolumni Johan-Ruotsista on pysähdyttävä tarina.Asun 2/3 ajasta n. 1h ajomatkan päässä Ruåtsista. Eipä tulisi nyt mieleenkään käydä Väylän takana edes kerran kuukaudessa ostoksilla, vaikka se ennen koronaa oli tapana.

 

Pakonomainen matkustaminen / matkailu on hyväksytty

huume kuten kahvi, tee ja tosi-tv -sarjat. Media hehkuttaa

”patoutuneesta matkustuskysynnästä”, ja matkabusiness sinnikkäästi myy kesän/syksyn matkavarauksia. Opportunismia tiskin molemmin puolin.

Pari vuotta sitten oli Yrittäjäsanomissa mainosotsikko: ”Matkustaminen on perusoikeus.” Niinhän se on, mutta niin on itsesuojelukin. On turha syyllistää kumpaakaan väestöryhmää ja huudella kuvitteellisen rajan yli. Elämme vapaassa kulttuurissa. Oma ja lähimmäisten terveys eivät ole kaikille arvoasteikolla yhtä

tärkeitä, kuin perustuslain oikeus poistua ja palata maahan. 

Olisiko oikeudenmukaista vaatia vastuuvapaussopimus matkustajilta, jotka ilman hallituksen määrittämää ”pakottavaa syytä” poistuvat maasta koronarajoitusten ja ”vahvojen ohjeistusten” aikana? Ts. jos sairastut koronaan matkalla, vastaa kaikista tautiin liittyvistä hoitotoimenpiteistä tartunamaassa ja Suomessa. Olen itse joutunut tällaisen sopimuksen allekirjoittamaan, käydessäni jonkin muun tartuntataudin piinaamalla alueella (mm. puutiasaivokuume). 

Tähän vastuullisuuteen sopisi hyvin EU-tasollakin keskusteluissa ollut ”koronapassi”. Ei passia = matkustaminen omalla vastuulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti