torstai 24. joulukuuta 2020

 Toisenlainen joulutarina

 

Olipa kerran suomalainen järviseudun pitäjä, sanotaan vaikka Päijät-Hämeessä. Se oli tunnettu voimallisesta maanviljelystä ja mekaanisesta puunjalostusteollisuudesta. Metsää vaalittiin ja kasvatettiin etenkin teollisuuden tarpeisiin. Joulun alla metsän antimia, kuusia, haettiin pirtteihin lapsia ilostuttamaan.

 

Niinpä lähti isä lasten kanssa jo marraskuussa tutkailemaan sopivia kuusia omaan lähimetsään, kun lumikaan ei vielä haitannut kulkua. Löytyikin sopivat, sekä itselle että ystäville ja ne merkittiin joulukuuta varten.

Kun tuli jouluviikko, lähtivät hakijat jälleen metsään huomatakseen, että juuri ne kolme kuusta oli viety ”omalla luvalla”. Kun lapsille oli selvitetty, ettei näin saa tehdä, valittiin toiset kolme, ja hiukan allapäin mentiin kotiin.


Vuoden kuluttua isä päätti tehdä saman ennakkovalinnan lasten kanssa ja nyt merkittiin vain yksi joulupuu. Ja mitä tapahtui? Joulun alla metsästä oli viety juuri se merkitty puu. Mitä sinä sanoisit lapsille tässä tilanteessa? 

Minä, pohjoisen sukulaismies, ainakin olen sanaton. Suomalaisen jokamiehenoikeuden uusi tulkinta koettelee oikeustajua, ainakin osassa kansaa.

 

Toivottavasti kaikilla Suomen kuusivarkailla on oikein iloinen ja ikimuistoinen joulu!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti