torstai 23. heinäkuuta 2020

Ensin virsiä laulettiin ja sitten rahaa jaettiin

24.7.2020


Ensin virsiä laulettiin ja sitten rahaa jaettiin 

Otsikon sanoin vitsailtiin ennen kulkumiehestä, joka kävi sunnuntaina kirkossa.

Vähän sama tunne tuli, kun seurasi EU-huippukokousta viime viikonloppuna. Kokouksen pituutta jännitettiin enemmän kuin sisältöä. Tuleeko uusi pituusennätys? Ei tullut, ja vanha ennätys jäi voimaan. Suuri pettymys katsomossa.

 

Pääministeri Marin 
PM fiilistelee päivätolkulla EU:n budjettineuvottelujen tuloksista: ”1/3 kaikesta rahoituksesta on käytettävä ilmastotoimiin.” Tarkat ehdot rahankäyttötarkoituksista puuttuvat. Samoin vaade oikeusvaltioperiaatteesta rahanjaossa on tyhjiä sanoja. Puola ja Unkari julistivat voittoa neuvotteluissa, koska EU-komission on myöhemmin ehdotettava tarkempia toimia tukien kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteeseen, ja niiden on saatava jäsenmaiden hyväksyntä. 
Johan tälle nauravat kylän koiratkin!

 

Maaseutu-Suomi ja EU-rahoitus

Marin iloitsi kera MMM:n ja MTK:n maatalouden 400milj.€ ja maaseudun100milj.€ tukipaketista alemman tieverkon Suomen tukemiseen. Rahoitus on seitsemän (7) vuoden EU-budjetissa, joten pieniksi summat jäivät vuositasolla. Vertailukohtana Suomen maatilatalouden tarkastustoiminnan kulubudjetti 200milj.€ v u o d e s s a. Siis tarkkailusta ja kyttäystoiminnasta, joka ei auta suomalaista talonpoikaa hänen yritystoiminnassa = kotimainen ruoantuotanto ja huoltovarmuuden turvaaminen. Oletteko huomanneet, että COVID-19 ei ole juurin näkynyt päivittäistavarakaupassa. Maitoa ja makkaraa on riittänyt! Kiitos maaseutumme!

 

Kansanedustajat repivät jo Arkadianmäen lukittuja ovia

Hampaaton oppositiomme, joka on pakkokesälomalla eduskuntatyöstä, kipuilee EU:n rahajakopäätösten kanssa. Oletteko ennen kuulleet, että kansanedustajat vaativat lainsäädäntötyön aloittamista ja kesäloman katkaisemista? No, ehkä sotien aikana viimeksi.

EU-meppi Pietikäinen ennusti tv-haastattelussa, että rahanjakoehdotus kaatuu syksyllä EU-parlamentissa ja rahoituspaketti neuvotellaan uudestaan. ”Mekkaloimmeko turhaan?”, kysyvät media ja poliitikot.

 

Ilmastonmuutos ei koske kaikkia, Suomessakaan

Ilmastonmuutostoimet tarkoittavat eri ministereille eri asioita. Pääministerin huoli ilmastonmuutoksesta ei yllä edes saman puolueen Eurooppa-ministerin kansliaan.

Omistajaohjausministeriä ei asia voisi vähempää kiinnostaa ilmastotavoitteiden ajaminen kotoisessa Suomessamme; Case Fortum / ilmastotavoitteet yhtiökokouksessa ja case Finnair / koronatukien ehdot.

 

”Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen perusteli päätöstä osakeyhtiölailla: Ilmastotavoitteiden kirjaaminen yhtiöjärjestykseen veisi Tuppuraisen ja Fortumin mielestä yhtiötä yleishyödylliseen suuntaan, mikä ei ole pörssiyhtiölle mahdollista.”

Lähde: WWF:n tiedote 30.3.2020

 

Tämäpä mainio, monikäyttöinen perustelu, jota voidaan käyttää mm. Finnairin koronatuessa! Valtio myönsi tukea ilman ilmastoehtoja toisin kuin muut EU maat. Odotamme jännityksellä, tuleeko sama pelko yleishyödyllisyydestä esille, kun päätetään Kemijoki Oy:n uuden vesivoimalan rakentamisesta Rovaniemelle, Sierilään.

 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/valtion-koronatuki-finnairille-ei-sisaltanyt-uusia-ilmastoehtoja-tutkija-kritisoi-hallituksen-toimia-lentoliikenteen-kohtelussa-ikava-kupru/7873612#gs.aza196

 

Vankkaa isänmaallista kansankapitalismin tukemista, omistajaohjausta ja koko kansakunnan edun tinkimätöntä puolustamista perustuslakivaliokunnan ja valtioneuvoston täysi tuki takana.

 

Pitääkö vetää valtion osakkuusyhtiöt pois pörssistä, jotta saadaan nekin kestävän kehityksen vankkureihin? Eikö suomalaisille suuryrityksille ole tärkeää elinympäristön suojelu ja toiminnan kehittäminen vähemmän luonto kuormittavaksi? 

Pk-sektorilla ekologisuus on jo arkipäivää, muuten ei kauppa käy. 

2 kommenttia:

  1. Melkein tulee ikävä Juha Sipilää puhuttaessa valtionyhtiöistä....ei tikulla silmään Rautaruukista, ei. Mutta hän ehdotti, että valtionyhtiöiden ylisuuret kassat pitää ottaa valtion haltuun. Kuinka kävi, Berner ei ottanut Ilmailuhallituksen/Finavain pörssipelikassaa valtion haltuun.

    VastaaPoista
  2. AIhetta kommentoiden: tarkkarajaisuuus on Marinin slogan. Siihen säesti oikeusvalvoja, että ei voi arvioida tarkkarajaisuutta, koska se tyypilliseen lakimiestyyliin katsotaan aina jälkikäteen sitten kun lakiteksti on laadittu.

    VastaaPoista