tiistai 16. kesäkuuta 2020

Salon taloustilanne huolestutti valtuustoa

Salon taloustilanne huolestutti valtuustoa


SSS 16.6.2020, sivu 9
Kiitokset paikallislehden toimitukselle. Koko kunnallispoliittinen kesäkeskustelu onnistuttiin kertomaan yhdellä sivulla!

Salon poliittista johtoa huolestuttaa talouden karut näkymät. Pakkasella on talous ja kirjanpitokikkailu vesilaitoksen yhtiöittämiselläkin on vastatuulessa. Keskustapuolue näkee maakuntahallinnossa jopa ”ideologian rapauttamaa toimintaa”. Agraaripiireissä on jo avattu keskustelu maakuntaliitosta eroamisestakin. On kesä, ja lillukat kukkivat ja kaikkialla nähdään niitä PS-biologin nimeämiä "lillukanvarsia"!
Sillä eroamisella on tosin kiire, koska 2023 sote-uudistus on samalla aluehallinnon iso remontti. Läänit tulevat uudistuneina takaisin ja maaherrat mustien autojen takapenkeille. ”Kunnat ruotuun ja pulinat pois!”, kuuluu jo valtioneuvoston tiedotteista.

Minua kummastuttaa tämän kaiken voivottelun ja kurjuuden ylistyksen keskellä salolaisten näköalattomuus. Maakunta/Sote keventää kuntien taakkaa ja on iso mahdollisuus uuteen alkuun! Puolet henkilöstöstä siirtyy maakuntien palkkalistoille (noh, samoin menee reilusti yli puolet verotuloistakin). Kun kakku on pienempi, jaettavaa on vähemmän ja näin ollen syöjiäkin tulee olla vähemmän. Hallinnon tulisi NYT sopeuttaa toimintaansa ja karsia henkilöstöä, jotta vuoden 2023 1. päivänä ei tulisi suurta hyppyä tuntemattomaan. Tyhjään astuessa saattaa tukiranka vaurioitua pahoin.

Kuntien vastuulle jää etupäässä koulutus, sivistys ja infrastruktuurin kehittäminen (väylät, vesi, jäte jne.).  Hurraa! Jätehuoltohan ja ulkoistettiin LSJH:lle = silkkaa säästöä (ehkä). Kaavoitusmonopoli tuskin säilyy nykyisen kaltaisena. Siitä pitävät maakuntapomot huolen.
Nyt pitää suunnitella rohkeasti mini-Salon mini-organisaatio, palvelurakenteet ja ennenkaikkea tarkastella mihin laihtuva kukkaro oikeasti riittää. Kolmen vuoden siirtymäaika 2020-2023 on samalla etsikkoaikaa, jossa kunnan proaktiivinen ote oman toiminnan kehittämiseen varmistaa edes jonkinlaisen selviytimistien kohti maakuntien Suomea. Uskokaa pois, kyllä Salo on jatkossakin osa ”Varsinais-Suomen lääniä”.

Puolueiden tulee nyt laittaa kuntavaaliehdokkaat taloustieteen oppitunneille. Esiintymistaidon, poliittisen jargonin ja kameran edessä keikistelyn harjoitteluun ei ole oikeasti aikaa, eikä kunnallispolitiikassa tarvettakaan. Olkoon kuinka isoegoinen kuntapoliitikko tahansa, hoidettavat asiat ovat maanläheisiä ja konkreettisia, edelleenkin.
Tulevaisuus alkaa tänään, Salossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti