tiistai 16. heinäkuuta 2019

KUNNALLISTA OMAVALVONTAA 05-2019


Olipa kerran Suomessa, savisen joen suistossa, 1820-luvulla perustettu Vähä-kauppala. Kauppalan väki oli tottunut tekemään asiat omalla tavallaan ja oman porukan kesken. Tulipa kuitenkin paikkakunnalle uusi päällysmies Sisä-Suomesta. Tomerasti toimeen tarttuikin. Jopa niin tomerasti, että jäi oman staabin, virkakunnan, valvonta huonolle tolalle, eikä kunnallisvaltuutetuillekaan kerrottu tekemisistä. ”Itse tehty on paras, eik vaa?

Kun valtiovalta oikein kirjallisesti nuhteli ja pyysi selvityksiä Vähä-kauppalan hallinnon puutteista (olivat juuttaan hallintoalamaiset valittaneet oikein pääkaupunkiin saakka!), päällysmiespä päätteli jälleen ”itse tehty on paras”.

Kertomatta muille kuin parille hyvälle kaverilleen, väsäsi hän vastineen. Vaan, sepä ei kelvannutkaan herra yliherralle Helsingissä, joka otti suoraan yhteyttä vähä-kauppalan vaaleilla valittuun raatimiesporukkaan.
Siitäkös äläkkä nousi! Piti oikein juristit kutsua ohjailemaan selvitystöitä. Syytä olikin olla tarkka, koska syyttetyjen penkillä oli juristeja oikein kaksin kappalein. No, pari kuukautta pähkäiltyään päätti raatimiesten (anteeksi, raatihenkilöiden) porukka nuhdella toista juristia, ja päästää toisen juristin kuin koiran veräjästä. Päällysmiestä ohjeistettiin vain olemaan tarkemmin selvillä alaisten tekemisistä. Hänen omista, omavaltaisista, tekemisistään ei pahemmin keskusteltu, ei ulospäin ainakaan asiasta tiedotettu, ja keskustelupöytäkirjatkin julistettiin salaisiksi. 
Tulevat historiantutkijat, jotka ovat nyt yliopiston penkillä, saavat sitten joskus tutkimusaineistoa esim. pro-graduun "Päätöksenteon läpinäkyvyys ja valvonta kunnallisessa itsehallinnossa 2010-luvulla."

Niinpä maassa, tai ainakin Vähä-kauppalassa, kaikki oli jälleen hyvin. Elämä jatkui entiseen malliin, itse itseään komentaen ja valvoen. Se on kai sitä ”omavalvontaa”.

Sen lyhyinen se.

... TOINEN TUOTANTOKAUSI 07-2019

Kului muutaman kuukausi ja elo oli ollut, jos ei nyt auvoisaa, niin ainakin ulospäin rauhallista. Sitten paljastui, että edellisen talven aikana oli kauppalan johtotroikka tehnyt sopimuksen baijerilaisen mini-GmbH:n kanssa sähköautojen katulatauksesta. Tästä paikallinen aviisi auliisti uutisoi. Juhannuksen 2019 alla tuli Saksasta lasku ja vaateet. Sovitut valmistelevat työt olivät jääneet Vähä-kauppalassa tekemättä. Hupsis!
Poliittinen johto heittäytyi hetkohta tietämättömäksi mistään aiesopimuksesta ja Päällysmies tunnusti, ettei ollut muistanut/hoksannut/viitsinyt tällaista pikkuasiaa tehdä julki raatimiehille. Niinpä pääsevät raatimiehet jälleen tositoimiin l. setvimään Päällysmiehen ja hänen staabin tekemisiä. Siinä sitä riittää kahvipuheita pitkiin pimeneviin kokousiltoihin.

Toivottavasti raatimiehet vihdoin tekevät jotakin konkreettista, eikä vain ohjeistuksia, muistutuksia ja korrekteja ympäripyöreitä nuhteita.
Kannattaisi kysellä myös Hyperloop-megaprojektisuunnitelman ja kiinalaisen älykaupunki-projektin perään. Niissä on aivan oikeasti on poltettu Vähä-kauppalan vähiä varoja. Kunnan viljamakasiini on kovin tyhjä, joten olisi aika siivota nurkat ennen syksyn sadonkorjuukautta ja tulo- ja menoarvion tekemistä.

En olisi hämmästynyt, jos raatimiehet, kunnallisvaltuutet ja Vähä-kauppalan virkamiesjohto pitäisi pikkujouluristeilykoulutuspäivät otsikolla: "Parempaa Kunnallista Omavalvontaa". 
Siitäkin lisää paikallisaviisin aina valppaiden toimittajien kertomana. 
Eik´ vaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti