keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

KALARIITA JATKUU - KALOILTA EI PALJOA KYSELLÄ

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/07/02/kemijoen-kalariita-jatkuu-vesivoima-haastaa-kaloja-kuitenkin-koko-maassa
Kemijoki Oy:ssa valtio ohjaa ja määrää eikä varmaankaan ammu omaan jalkaan.
Kemijoki Oy on niin sanottu Mankala-yhtiö: sen pääasiallinen tarkoitus on tuottaa sähköä osakkailleen omakustannushintaan. Yhtiö ilmoittaa, että kalanhoitovelvoitteiden saattaminen 2000-luvulle kaataisi yhtiön. Ei kaataisi, jos lopetettaisiin omakustannushintainen sähkönmyynti, ja osa tuotoista ohjattaisiin yhtiön omistajien päätöksellä kalateiden rakentamiseen ja pienten, tarpeettomien, vesivoimaloiden purkamiskustannuksiin.
Pari vinkkiä Kemijoki Oy:n hoitovelvoitetilin käytölle ja sen toteuttamisen helpottamiselle:
  • alle 10MW:n voimalat puretaan ja joki ennallistetaan 2020 - 2026
  • kalatiet isoihin voimaloihin alkaen alajuoksulta 2020 - 2026
  • valtiovalta omistajana edesauttaa rakennuslupien saamista ilman viivytyksiä
  • Kalateitä on onnituneesti rakennettu mm. Ruotsissa ja Norjaas jo 1930-luvulta saakka. Kopiointi on sallitu!
Pohjolan Voima Oy:n tilanne on vieläkin turvatumpi. Yhtiö on ostanut kertakorvauksella valtiolta ”ikuisen nautintaoikeuden Iijoen vesivoimaan”. On siinä aikaa kehrätä turbiineilla tulosta, vaikka hiukan alhaisemmallakin katetuotolla.
Ei maakunta ole vastaan vesivoimaan, mutta 60 vuoden ryöstö ja piittaamattomuus luontoarvoista pitää saada loppumaan. Vaikka sitten valtionyhtiön toimintastrategiaa muuttamalla. Luopuuhan Fortuminkin Venäjän huoltoasemaverkostosta kertoen osakkeenomistajilleen keskittyvänsä uusiutuvaan energiaa.
Kemijoki Oy:n ja PVO Oy:n osakkaat osaavat edunvalvonnan konstit. Virtavesien kaloilla on liian vähän äänivaltaa, eikä edunvalvonta toimi tehokkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti