tiistai 28. toukokuuta 2019

28.5.2019

VR - AR - AI, ARJEN KOKEMUKSIA


Vielä n. kolme vuotta sitten puhuttiin VR:sta (virtual reality, virtuaalinen todellisuus). Virtuaalinen on sanana vähän kuin muovi, keinotekoinen. (well, muovi on tehty luonnon raaka-aineista, lat. huom.). Siispä teknologian myötä ruvettiin puhumaan AR (augmented reality, lisätty todellisuus) ja AI (artificial intellienge, keinoäly) -nimikkeillä. 
Rohkaisen kaikkia kirjautumaan Aalto Yliopisto avoimen yliopiston AI-kurssille. Vaikka ette suorittaisikaan tenttejä, lukekaa materiaalit läpi. Näin olette ”samalla sivulla” nuorten kanssa. https://www.elementsofai.com/fi/

Tässä käytännön esimerkki, miksi on hyvä tietää mitä verhon takana tapahtuu Digitaalisessa Suomi100-ympäristössä.

Olen kaupan juustohyllyllä. Puhelin soi. Vastaan numeroon 06 557 xxxx. Numero ei ole minulle mitenkään epäilyttävä, koska 06-suunnassa asuu paljon sukulaisia. (tarkastuksessa ko. nro oli tietenkin salainen).
  • No hei, tässä NNNN Oy. Teemme kartoitusta kattoremonttitarpeesta. Olisiko hetki aikaa?
  • Päivää. Eipä ole aikaa. On vähän huono paikka.
  • No hyvä. Onko teillä harjakatto, mansardikatto, tasakatto, huopakatto, palahuopakatto, saumattu peltikatto, moduulipelttikatto, tiilikatto, kevyttiilikatto, …?
  • Minähän sanoin, ettei nyt sovi jutella. 
  • En saanut selvää, voisitteko toistaa.
  • Olen teidän potentiaalinen asiakas. Eikö asiakasta pitäisi kuunnella? Lopetetaan.
  • En saanut selvää, toistakaa olkaa hyvä (puhuu päälleni).
Mumisen jotakin kokeeksi ja todennan, että voice-bottihan se siellä höpöttää!
Suljen puhelimen ja jään miettimään, minkälainen shokki tuollainen puhelinhyökkäys on vanhukselle, joka käy vähän hitaalla, kuulee huonosti, työmuistikin pätkii, MUTTA on tottunut vastaamaan rehellisesti kaikkiin kysymyksiin. Verenpainehan se näissä tilanteissa senioreilla nousee (niin minullakin) ja lääkekaapille on asiaa. ”Ihan hyvinhän tämä aamu muuten on mennyt. Kunhan ei vaan tulisi uusia markkinointipuheluja.”

Sangen hyvälaatuinen on ”mainosmiehen ääni” robotilla. Varaukselliset onnittelut alihankkkijalle sinne softapajaan. Töitä vielä riittää.
Ei tämä todellakaan ollut mikään 'finest hour' kummallekaan osapuolelle. Tosin botti ei väsy, eikä välitä miten asiakkaat reagoivat, vaan jatkaa revolverihaastatteluja 24/7/365. Toivon, ettei tämä esi-AI opeta nuorille töks-töks puhelinkäyttäytymistä, vaan kohteliaat tavat kantavat seuraavallekin sukupolvelle. Huom. tämänkin AI-lystin maksavat lopulta asiakkaat. Rohkaisen yrityksiä analysoimaan tarkasti bottien (teksti ja ääni) vaikuttavuutta sinne tuloslaskelman alariville. AI on vielä raaka peruna keskellä kommunikaation perunamuusia.

PS. Minulla olisi itse asiassa potentiaalinen kattoremonttikohde. Ko. firman verkot nostin tosin jo kuivumaan, 4ever.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti