maanantai 8. huhtikuuta 2019

9.4. Äänestäjä äänestää äänellään

Äänestäminen on yksi itsepetoksen muoto ja äänestäjä sen mestari:
  • Tutkit puolueiden linjoja ja mielipiteitä tärkeistä ja vähemmän tärkeistä, yhteiskunnan kehitykseen vaikuttavista asioista.
  • Yrität muodostaa kokonaiskuvan ehdokkaiden ajatuksista, mielipiteistä ja maailmankuvasta vs. hänen puolueen ohjelma, doktriinit  ja  ehdokkaan mahdollinen poliittinen historiansa. Tuskin kukaan enää tuo itseään esille maailmankatsomuksellisin argumentein. Nykymaailma elää tässä ja nyt.
  • Jututat (jos mahdollista) ehdokkaita ja/tai puolueiden johtoa nostaaksesi itselle tärkeitä asioita esille, ja saadaksesi niihin vastauksia (yleensä et saa).
  • Teet lukuisia netin vaalikonetestejä, jotka saavat pääsi pyörälle ; Minäkö tässä olenkin tuuliviiri?
  • Katselet, kuuntelet vaalikeskusteluja, joissa toimittajat ovat studion populistisin joukko amerikkalaisine muka-grillauksineen.
  • Sitten astut uurnille. ’Uurnille’, kuinka masentava ilmaisu. Loppu on tullut.
  • Seuraat tulospalvelua. Hei, me kaikki voitettiin! Demokratia voitti, kehuvat kaikki kilvan.
  • Alkaa hallitustunnustelut/-neuvottelut. Hiiteen kaikki lupaukset, vaaliohjelmat, puolueohjelmat ja aatteet. Nyt ollaan yhteistyökykyisiä ja -haluisia, yhteisöllisiä, joustavia, konsensus- ja kompromissihaluisia. Ollaanhan Isänmaan asialla ja vieläpä menossa hallitukseen!
    Enemmistöhallitus, vähemmistöhallitus, natiseva koalitio; aivan sama. Valtapolitiikka ei ole hempeitä varten.
       
Entä äänestäjät?
No, he ilmaisivat oman, kollektiivisen mielipiteensä yhden keväisen sunnuntaipäivän kuluessa. Älkää nyt vaan luulko, että maailma pysähtyi siihen. Ehei, me teemme uutta Suomea, puhtaalta pöydältä. Porukkahenki ja puoluekuri takaa yhteisen hyvän toteutumisen, mitä se sitten sattuu olemaankin niissä ikävissä asiakysymyksissä, joita ei vaalitaistelun tuoksinassa ehditty oikein käsitellä. - Porukka päättää.
Jos joku riviehdokas esitti vahvoja näkemyksiä ja omaa agendaa, se oli vain hänen henkilökohtainen vaalikampanjansa.

Katsotaan sitten neljän vuoden päästä. Moi vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti