torstai 28. lokakuuta 2010

Salonseudun Uutisia 27.10.2020

Salo Tulevaisuusseminaari 27.10.2010Salon Tietotoimiston Uutisia 2020


Tänään on 27.10.2020, karkausvuoden tiistai. Nimipäivää viettävät mm. Helli, Hellä, Helle ja Sabina. Aurinko nousi klo 8:39 ja laskee klo 17:42.
Tulevana viikonloppuna ei siirrytä talviaikaan.  II maailmansodasta saakka harjoitettu kalenterikokeilu lopetettiin vuonna 2016. Tutkimusten mukaan kellonaikojen siirtely Euroopassa aiheutti enemmän kustannuksia ja haittaa kansalaisille kuin mitä tavoitellut hyödyt olivat.


Uutisia Salosta
Salon väkiluvun väheneminen on pysähtynyt. Maaseuduksi leimattu Salo on saanut paluumuuttajia ja uusia asukkaita 280 henkilöä vuoden 2020 ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana.
Kaupungin kokonaisväkiluku on nyt 47500 asukasta ja 3200 osa-aikaista.

Vuoden 2016 alusta Suomessa siirryttiin keskitettyyn väestörekisteriin vuoden 2105 alusta ja mm. kotipaikkaoikeus määritellään kansalaisen oman valinnan mukaisesti. Tämä on johtanut selkeästi profiloituviin seutukuntiin, jotka korostavat asukasmarkkinoinnissaan omia erityspiirteitään paremmin kuin aikaisemmin.

Salon kaupungin alueella on kaikki yksityistiet siirretty kaupungin katurakennusviraston alaisuuteen. Samalla on 80% kaupungin tieverkosta on päällystetty joko vanhakantaisesti asfaltilla tai virolaisella pinnoitekeksinnöllä nimeltään ”ekoloogitee”. Pinnoitteen raaka-aineesta yli 60% on kierrätysmateriaaleja ja sen valmistusprosessissa syntyvä ympäristökuormitus on alle 5% asfaltoinnin vastaavasta arvosta.

Muurlan liikenteenohjauasemalta kerrotaan, ettei kuluvalla viikolla ole moottoritieleikkauksista pudonnut yhtään lohkaretta.

Salon Isokylän rautatieaseman suunnittelu etenee. Arvioitu käyttäjämäärä aseman valmistuessa vuonna 2025 n. 2700 matkustajaa / vuorokausi, josta Somero-Forssanseudun pendelöijiä 25%.

Syöttöliikennepalveluja tarjoavan Vainion Sähköbussit Oy:n mukaan liikennöintimuotojen yhteinen suunnitteluprojekti etenee erinomaisesti.
Kaupungin ja VR:n yhteistyössä markkinoima viheretuseteli alentaa jo nyt matkustuskuluja 40%, mikä on osaltaan vauhdittanut raideliikenteen renesanssia. Turku – Helsinki –rataosuus on Suomen vilkkain matkustajamäärillä mitattuna suhteessa alueen asukasmäärään.

Talousuutisia
Salon veroäyri ylitti maagisen 50% vuonna 2017. Muun muassa tämä toimi lähtölaukauksena Suomen kokonaisverouuudistukselle. Vuoden 2019 alusta valtio on kerännyt kaikki henkilö-, yritys- ja yhteisöverot ja tulouttaa kunnille tavoitebudjetin mukaisesti niiden osan valtakunnan kokonaisverotuloista.
Samalla yli kymmenen vuotta kestänyt kunnallishallinnon uudelleen organisointi saatettiin päätökseen.
Salon kaupungin palkkalistoilla on 720 kokopäivätoimista työntekijää, 400 osa-aikaista eläkeläistä sekä 650 ulkoistettujen hallintopalvelujen tuottajaa.
e-yhteiskunta kokeilu, jossa Salo on ollut edelläkävijä jo vuodesta 2015 on nyt toteutettu koko valtakunnassa.

Salon väyläruoppaus on valmis.
Salon satamaan Strömman kanavalta johtavan väylän ruoppaus on valmistunut. Liki kaksi vuotta kestäneen suururakan tuloksena Teijontien varressa sijaitsevaan satamaan johtaa nyt 4,5 metrin väylä.
- Tämä on merkittävä parannus Salonseudun teollisuustuotteiden vientikuljetuksille, toteaa satamakapteeni.


Ympäristöuutisia
Rouskis Oy ja yksityisten jätehuoltoyritysten fuusio toteutui.
Kaupungin ja yksityisten toimijoiden yhteisyrityksen, ViherSalo Oy:n  kaksivuotisjuhlaa vietettiin lokakuu 1. päivänä. Juhlassa puhunut ympäristöministeri Wille bin Sadib kiitti Salonseudun edistyksellistä  ja ennakkoluulotonta kestävän kehityksen ympäristöstrategiaa.
Uusi, vuoden 2020 alussa käyttöönotettu hybridivoimala kykenee käyttämään yli 90% kaupungin asukkaiden ja teollisuuden tuottamasta jätteestä. Voimalan suljettu, ympäristöystävällinen prosessi on ViherSalo Oy:n patentoima tuoteinnovaatio, joka on lisensioitu yli 15 Euroopan maassa.

Salon viemärilaitos juhli syyskuun lopussa yli 10 vuoden, koko kaupungin kattavan viemäriverkostoprojektin päättymistä. Viimeinen erillinen jätevedenpuhdistamo Kiikalassa lopetti toimintansa ja kaikki kaupungin kiinteistöt ja maatilat on nyt liitetty yhtenäiseen verkostoon.
Salon vedenpuhdistamon sivutuotteena tuleva biomassa tuottaa 20% kaupungin kaukolämmöntarpeesta ja on näin ollen ViherSalo Oy:n suurimpia energiayhteistyökumppaneja.

Mainittakoon, ettei Salosta ole kuljetettu bioenergiaksi kelpaavia jätteitä muihin käsittelylaitoksiin enää neljään vuoteen.


”Ulkomailta”
Paimio, Sauvo ja Kaarina liitetään valtioneuvoston päätöksellä vuoden 2021 alusta suur-Turunseuduksi. Tämä liitos päättää pitkäaikaisen poliittisen kiistan Varsinais-Suomen kuntaliitoksissa. Entisen Varsinais-Suomen Liiton alueella on nyt jäljellä viisi kuntaa.
Urheilua
Vuodesta 2015 Baltian Liigaa pelannut Salon Viestin naislentopallojoukkue voitti Rigan Dynamon kotiottelussa erin 3-2.
Viesti oli voittamaton kuuden vuoden ajan Suomen mestaruussarjatasolla ennen siirtymistä kansainväliseen sarjaan.
Viestin kotiotteluissa oli sarjakaudella 2018-2019 keskimäärin 3200 katsojaa, mikä on myös ennätys lajissaan.

Kulttuuriuutisia
Salon kolmannella kulttuurikierroksella yli 4000 kävijää.
Veturitallin taidenäyttelyn, Salo-Nova –museon (entinen SOK:n viljasiilo), Elektroniikkamuseon (entinen Salon valtuustosali) ja Kivan interaktiivisten soitannollisten iltojen yhteenlaskettu kävijämäärä ylti uuteen ennätykseen. 45 päivän aikana tapahtumiin osallistui vieraita ja esiintyjiä kaikista Itämerenalueen maista.

Säätiedotus
Odotettavissa keskiviikkoiltaan saakka.
Salonseudulla navakkaa etelätuulta 10 m/s.  Paikallisia sadekuuroja. Päivälämpötila 14C, yöllä 10C, joka on ilmastonmuutosindeksin mukaisessa keskiarvossa. Ennustettavissa on jälleen valitettavasti lumeton Joulu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti